Niekoľko desiatok učiteľov dnes protestovalo v centre Nitry

26.11.2012 Nitra

Nitra 26. novembra (TASR) – Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa dnes zišli približne štyri desiatky učiteľov na pokojnom protestnom zhromaždení.

S transparentmi chceli poukázať na zlý stav v slovenskom školstve. Neskôr prešli po pešej zóne k mestskému úradu a Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja. "Neočakávali sme veľké zhromaždenie učiteľov, pretože mnohí išli na protest do Bratislavy. Aj tak som rada, že pedagógovia aj nepedagogickí pracovníci sem prišli, aby vyjadrili svoj názor," uviedla Tatiana Miklošová z Nových školských odborov.

Podľa zhromaždených učiteľov je dôležité, aby verejnosť poznala pravdu o tom, v akom stave sa v skutočnosti slovenské školstvo nachádza. "Chceme sa zviditeľniť a povedať ľuďom, že školstvo je problém a treba ho riešiť. Pre mňa nie je až také dôležité, či by sa platy zvýšili o päť, sedem, alebo desať percent. Dôležité, je aby sa otázka školstva konečne začala riešiť. My sme sa rozhodli, keďže Nitra je krajské mesto, že zostaneme protestovať tu. Chceme prejsť po pešej zóne smerom k mestskému úradu a aspoň tak sa zviditeľniť. Máme nejaké transparenty, aby sa ľudia zamýšľali nad tým, v akom stave je školstvo. A aby aj tento štrajk poukázal na problém, ktorý treba riešiť," myslí si pedagóg zo Strednej odbornej školy na Levickej ulici v Nitre Štefan Šimonov.

Protest prišli podporiť aj nepedagogickí pracovníci. Kuchárka zo školskej jedálne Jana Košťálová upozorňuje, že jej účasť na štrajku poriadne ukrojí z platu. "Zarábame mimoriadne málo, takže aj jednodňový protest ma bude stáť veľa peňazí. Chceme, ale poukázať na skutočne nevyhovujúci stav. Pracujeme v jedálni s vecami, ktoré si sami zadovažujeme. Škola nemá na to, aby dotovala kuchyňu a deti sa musia stravovať za každých okolností. Aj teraz z nás štrajkuje iba polovica, lebo máme športovcov a tí musia mať stravu zabezpečenú. Takže podmienky nie sú dobré, platy sú príliš malé a ľudia sú naozaj obetaví. Myslím si, že by to kompetentní mali oceniť," povedala.
 

Vyberte región